Inspirerende coaching naar persoonlijk succes

Wat is de beste manier om te bepalen hoe zwaar een rit is? Kijk jij simpelweg naar de afstand of tijd? Of ga je verder en analyseer je uw average power?

Voor dat laatste bestaan krachtmeters om dat te meten. Met average power kan je voor een stuk meten hoe zwaar een rit was. Een specifiekere en meer efficiënte methode is ‘normalised power’.

Wat is normalised power en waarom is het nuttiger dan average power?

  1. Normalised power vs average power

Normalised power is een belangrijke meetmethode voor wielrenners die trainen op kracht. Het is waardevol om te weten hoe dit werkt en waarvoor je dit gebruikt.

Tijdens training van bodybuilders of fitness atleten word hun lichaam onder stress gezet. Het lichaam past zich aan deze stress aan door middel van herstel. Op deze manier kan het lichaam telkens in de volgende trainingen meer stress aan. Dit leid tot verhoogde atletische vaardigheden. Bepalen hoe ‘stressvol’ een trainingsblok is, kan een moeilijke taak zijn. U moet elk onderdeel
overwegen, inclusief: duur, frequentie, intensiteit en ‘hoe moeilijk’ de ritten waren.

Je kunt naar gemiddeld vermorgen kijken, maar dat is puur het gemiddelde van je vermogen gedurende de hele rit. Dit lijkt in eerste instantie een waardige manier om de inspannings van een bepaalde rit te meten. Het kan echter beperkt zijn in zijn functie.

Als u bijvoorbeeld een uur op een vlakke weg op ongeveer 200 watt rijdt, dan zult u ongeveer dat gemiddelde als hoeveelheid nemen voor uw inspanning. Dit terwijl deze inspanning voor jou gemakkelijk en comfortabel kan zijn om een uur vol te houden.

Terwijl als je op een golvende baan een inspanning van een uur doet, dan zou het lastiger zijn om een gemiddelde van 200 watt aan te kunnen. Als je hetzelfde gemiddelde wil halen als op een vlakke weg dan zou je bergop al meer dan 200 watt moeten rijden. Dit komt doordat de afdalingen de inspanningen zouden neutraliseren en je gemiddelde dus opnieuw omlaag zal brengen.

Je kunt misschien nog steeds gemiddeld 200 watt bereiken voor de inspanning van een uur, maar het zou een stuk moeilijker zijn dan een vlakke rit in constant tempo. Het zal je tevens een pak vermoeider maken met als gevolg dat je meer herstel nodig hebt.

Dus de twee ritten kunnen vergelijkbare gemiddelde vermogensaantallen hebben. Maar toch zullen de energie- en fysieke kosten die nodig zijn verschillend zijn.

Dit is waar genormaliseerde kracht in het spel komt. Genormaliseerd vermogen houdt rekening met de variantie tussen een constante training en een fluctuerende training om de fysiologische kosten te kwantificeren. Dit betekent dat voor een zeer variabele training het genormaliseerde vermogen veel hoger zal zijn dan het gemiddelde vermogen. Voor een constante, consistente training zullen de twee waarden erg op elkaar lijken.

2. Normalised power in actie

Een geweldig voorbeeld van het verschil tussen gemiddeld en genormaliseerd vermogen is te zien in de gegevens van Rigoberto Uran uit de Tour de France 2017. Uran eindigde tweede achter Chris Froome. De 20e etappe van de tour was een individuele tijdrit waarbij Uran een constante kracht van 22.5 km nodig had om zijn algehele positie in de race te verbeteren. De krachtegegevens van de Colombiaan zijn hieronder te zien:

  • Gemiddelde kracht: 378W (6.00 W/kg)
  • Normalised power: 389W (6,16 W/kg)
  • Verschil: 3,2%

Aan de hand van deze cijfers kunt u al zien hoe de inspanning van Uran extreem stabiel was.

Vervolgens geef ik de gegevens van Uran uit een extreem heuvelachtige rit. Je kan meteen zien da ‘normalised power’ nuttiger is om te gebruiken voor een hobbelige rit.

  • Gemiddelde kracht: 219W (3,78 W/kg)
  • Normalised power: 292W (4,63 W/kg)
  • Verschil: 33%

De etappe van 181 km bevatte drie… Kijk naar het gemiddelde vermogen van Uran voor de rit en je zou kunnen worden misleid om te denken dat het een relatief eenvoudige etappe was. Zodra je je realiseert dat zijn normalised power bijna 80 watt hoger was, merk je de waarde van de meetmethode.

Normalised power biedt een meer realistische manier om de werkbelasting van een rijder weer te geven dan gemiddelde kracht. Bovenstaande voorbeelden laten zien hoe nuttig nomalised power is bij heuvelachtige races waarbij de kracht van een rijder sterk varieert.


De uitdaging voor elke sporter is om te weten hoeveel stress ze hun lichaam kunnen bezorgen en hoeveel herstel je nodig hebt bij inspanningen.

Dit artikel is een samenvatting van: