Inspirerende coaching naar persoonlijk succes

1.     Dit gaat voorbij

Net zoals alles zal dit ook voorbij gaan. Het zal een omslag teweeg brengen in ons denken & doen. Alleen weten we niet hoe lang dit allemaal gaat duren. Crisissen zijn er elke dag in welke grote dan ook. De omvang van deze is wel van een andere orde dan dat we gewoon zijn, maar ze zal ook passeren.

2.     Zoek altijd naar de dingen die je wel hebt

Velen onder ons zien de beperkingen, maar kijk ook eens naar de dingen die je WEL hebt.

Maak voor jezelf eens de oefening. Plan elke dag minstens 1 moment in waar je benoemt wat je WEL nog hebt. Je kan dit opschrijven, uittekenen, uitspreken voor jezelf of tegen anderen. Het maakt niet uit hoe je het doet, maar doe het!

3.     Richt je op hetgeen waar je controle over hebt…

… en wees blij dat is maar 1 iemand… jezelf.

Jouw denken en doen daar heb je controle over. De manier waarop je denkt over dingen & je handelingen die je treft is sterk afhankelijk van je omgeving zowel online als offline. Dit is ook zeer menselijk. Dus maak een schifting van wat je wel of niet wil te weten komen.

4.     Een crisis is het beste wat je kan overkomen

Een crisis is pas een crisis als je ‘m zelf zo noemt. Het is een grenzeloze bron van inspiratie, energie & uitdaging. Als de eerste schok voorbij is, gebruik die periode dan om nieuwe positieve denkpatronen & handelswijzen te installeren bij jezelf.

5.     Blijf communiceren maar wees mild voor elkaar

Communicatie is altijd cruciaal in ons leven maar zeker in periodes als deze is het meer dan noodzakelijk. Het is belangrijk voor jezelf om je persoonlijke gevoelens te uiten, maar evenzeer om anderen hun gevoelens te laten uiten. Doe dit met de nodige mildheid want uiteindelijk handelt iedereen als een kuddedier (ook jij ja 😉 ).

6.     Kom buiten

Ondanks het feit dat we zoveel mogelijk in ons kot moeten blijven tracht toch wel buiten te komen. We mogen bewegen & sporten, dus doe dat zeker. Het maakt onze weerstand beter, het maakt ons hoofd leeg, het brengt inspiratie naar boven & het geeft ons positieve energie. Ik besef maar al te goed dat het voor velen onder ons niet altijd lukt omdat ze bv. op een appartement wonen. Ga dan op je terras staan, zet je vensters open of ga te voet naar de supermarkt dan heb je toch even die beweging

7.     Leer je huisgenoten opnieuw kennen

Een andere uitdaging deze dagen is het leren omgaan met je huisgenoten want velen onder ons zijn dit niet meer gewoon. Omdat we gaan werken en/of onze kinderen naar school gaan hebben we allemaal ook een eigen manier van leven. In deze periode moeten al de huisgenoten zich leren aanpassen elkaar maar je gaat zien dat dit versterkend kan werken. Of net niet 😉

8.     Plaats alles in perspectief

Momenteel worden we overspoeld door een hoop informatie & gevoelens. Het lijkt soms allemaal dat de grote apocalypse aan de gang is & ja we gaan een moeilijke periode tegemoet. Maar weet dat we allemaal nog steeds in onze basisbehoeften (en zelfs nog veel meer) kunnen voorzien, we hebben een gezondheidssysteem dat goed onderbouwd is & het enige dat wat ingeperkt is, is onze vrijheid & dan nog…

9.     Help anderen

Het helpen van anderen geeft je gewoonweg een positieve energie, werk verbindend & helpt je om stress te doen zakken. Er zijn genoeg wetenschappelijke studies die dit bewijzen. Ga je buurman helpen met boodschappen, ga met iemands hond wandelen, doe een actie om de mensen in de zorg te helpen, bel iemand op om even te babbelen, chat met je vrienden, ….

10. Geniet van de rust

Er komt heel wat tijd vrij & in het begin weet je meestal niet hoe je hiermee moet omgaan. Want we zijn gewoon om constant bezig te zijn met vanalles en nog wat. Leer jezelf om te genieten van de rust. Het kan zelfs zijn dat je misschien wat ontstress symptomen krijgt, weet dat dit perfect normaal is & dat het niet noodzakelijk een voorteken is van een mogelijke corona besmetting. En natuurlijk zijn er nu heel veel mensen loeihard aan het werken om te zorgen voor anderen. Zij hebben nog net meer die kwaliteitsvolle rust nodig dan ons dus wie weet kan je daarmee helpen.

11. Cijfers zeggen iets & tegelijk niets…

Er wordt op dit moment met verschillende cijfers & statistieken naar je hoofd gegooid. Grafieken, statistieken en voorspellingen kunnen tot in het oneindige gemaakt worden.

Cijfers hebben het voordeel dat we de toekomst kunnen gaan inschatten, maar het is maar een inschatting. Uiteindelijk zijn er zoveel factoren die meespelen dat een juiste voorspelling totaal niet kan gebeuren. Cijfers zijn ook maar een gevolg van acties die wel of niet gebeuren. Dus ga in actie (of net niet) om de cijfers te doen zakken.

12.  Angst is normaal, maar laat je er niet door leiden… of toch een beetje

In deze tijden is angst een perfect normaal gevoel. Angst leeft bij iedereen. daar mag je zeker van zijn. De meeste menselijke reacties als gevolg van dit virus is grotendeels gebaseerd op dit gevoel. Angst haalt onze denkcapaciteit grandioos naar beneden, het is daarom dat mensen soms op het eerste zicht domme dingen doen. Het enige waarvoor angst van belang is om toch enige voorzichtigheid voor de dag te leggen om zoveel mogelijk fysiek contact te vermijden met anderen.

13. Eigenlijk is deze periode niet veel anders dan anderen maar dan uitvergroot

Toen ik bij het schrijven van deze tips nog even alles doornam kwam ik eigenlijk tot de conclusie dat alles wat hierboven beschreven staat ook perfect normale zaken zijn in ons “normale” leven alleen wat uitvergroot. Laat dat nu net de troost zijn om deze periode door te komen. Het is niet veel anders dan anders maar dan uitvergroot. Maar het is ook een periode om te gaan stilstaan & te kijken wat er echt toedoet in de toekomst. Nu is het moment!

Zorg goed voor jezelf & je omgeving! Groeten, Maarten Gybels