Inspirerende coaching naar persoonlijk succes

Pilsje, wijntje, borreltje: dit is bedoeld voor iedereen die af en toe of vaker wel eens een alcoholisch drankje neemt. De meeste mensen die drinken, zeggen dat ze het lekker en gezellig vinden. Niks mis mee, mits. Deze informatie hoopt u duidelijk te maken hoe u het lekker, gezellig én gezond kunt houden.

We hebben het hier vooral over de invloed van alcoholgebruik op het lichaam. De eerste lichamelijke klachten van te veel drinken zijn: vermoeidheid, slecht slapen en maagpijn. Uiteindelijk krijgt je hele lijf last van langdurig overmatig drankgebruik. Wie zich echter houdt aan de regels voor aanvaardbaar alcoholgebruik, kan deze problemen voorkomen.

  1. Wat is een aanvaardbare hoeveelheid voor je lichaam?
  • het drinken van maximaal 1 glas alcohol per dag voor een vrouw en 2 glazen voor een man;
  • om te voorkomen dat het een gewoonte wordt is het belangrijk om zeker twee dagen per week niet te drinken
  • geen drank in combinatie met werken, studeren, sporten en verkeersdeelname
  • geen alcohol als een vrouw zwanger is of wil worden, en bij borstvoeding
  • geen drank samen met medicijnen of drugs
  • niet drinken bij vermoeidheid, of als reactie op spanningen of andere persoonlijke problemen

    2. Wat gebeurt er als je alcohol drinkt?

Alcohol komt via de slokdarm, de maag en de dunne darm in het bloed terecht. Met het bloed wordt het verspreid over het hele lichaam. Zodra het de hersenen heeft bereikt, voel je dat je wat gedronken hebt: je wordt licht in het hoofd. De meeste mensen worden na een paar glazen ook wat vrolijker en spraakzamer, doordat remmingen wegvallen.

Alcohol verdooft de hersenen. Het gevolg daarvan is dat wanneer je meer drinkt, je steeds trager reageert. Je ziet niet alles meer wat om je heen gebeurt, en zegt soms dingen waar je later spijt van krijgt. Bij het drinken van meer dan 20 à 25 glazen alcohol in korte tijd kunnen bewusteloosheid en een ademhalings- en hartstilstand optreden.

3. Welke rol speelt de lever?

Alcohol is voor het lichaam een giftige stof. De lever is het orgaan dat alle vreemde en giftige stoffen uit het bloed afbreekt. Het afbreken van een standaardglas alcohol duurt één tot anderhalf uur, of dat nou bier of wijn of sterke drank is, mits dat borreltje dus niet in een bierglas wordt getapt…. Als iemand bijvoorbeeld vier glazen gedronken heeft, is de lever vier tot zes uur bezig om de alcohol weer af te breken. Het tempo van dat afbreken kan niet versneld worden, alle kroegpraatjes ten spijt: koffie drinken, broodje eten, flink bewegen, een frisse neus halen of een koude douche nemen, jammer, maar het helpt allemaal echt niet. Wanneer iemand ‘s avonds veel gedronken heeft en daarna naar bed gaat, kan hij ‘s ochtends dus nog best eens onder invloed zijn: gevaarlijk in het verkeer!

De afbreekfunctie van de lever raakt verstoord door overmatig alcoholgebruik. Jarenlang te veel drinken kan leiden tot levercirrose: vernietigde levercellen en littekens in de lever, waardoor de lever zijn werk op den duur niet meer kan doen. Levercirrose is meestal uiteindelijk een dodelijke ziekte.

4. Is alcohol goed voor hart en bloedvaten?

Voor wie zich houdt aan de regels voor verantwoord alcoholgebruik is alcoholgebruik niet per definitie slecht voor de gezondheid. Voor mensen vanaf ongeveer 45 jaar werkt alcohol bij deze hoeveelheden mogelijk zelfs wel wat beschermend tegen hart- en vaatziekten. Maar laten wel wezen: niet roken, regelmatig bewegen en gezond eten zijn natuurlijk veel beter om hart- en vaatziekten te voorkomen. Drinkt iemand te vaak en te veel dan kunnen juist hoge bloeddruk, hartklachten en zelfs een hersenbloeding ontstaan.

5. Wat is er bekend over alcohol en kanker?

Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.

Vrouwen die meer dan twee glazen alcohol per dag gebruiken, hebben volgens de nieuwste onderzoeken een verhoogd risico op borstkanker.

Een goed samengestelde voeding beschermt tegen een aantal vormen van kanker. Bij mensen die te veel drinken is de kans groot dat de voeding niet evenwichtig is, met alle gevolgen van dien.

6. Raak je echt hersencellen kwijt als je te veel drinkt?

Wie meer dan 25 glazen per week drinkt heeft kans op hersenschade: minder goed kunnen onthouden, minder goed nadenken, en zich minder kunnen aanpassen. De hersenen werken niet alleen minder goed, ook het volume van de hersenen kan bij overmatige drinkers met wel vijftien procent krimpen.

Als iemand jarenlang te veel drinkt, kan dit leiden tot onherstelbare hersenschade. Zeker als er ook sprake is van een tekort aan vitamine B. De behoefte aan deze vitamine neemt toe bij overmatige drinkers. Minder ernstige hersenbeschadiging kan zich tot ongeveer het veertigste levensjaar herstellen, mits er gestopt wordt met drinken.

Er bestaat ook een tijdelijke stoornis van de hersenen door alcohol: een black-out. Je weet dan bijvoorbeeld niet meer hoe je bent thuis gekomen.

7. Is alcohol ook voedzaam?

Drank maakt vaak dik. De grootste boosdoener is de alcohol, die veel energie in de vorm van calorieën levert. Daarbij zijn veel drankjes of mixjes ook nog eens vergeven van de suikers, die nog extra calorieën bijdragen. Alcohol heeft bovendien nog eens een extra dikmakend effect, doordat het de afbraak van het vet uit de voeding vertraagt, en er zo voor zorgt dat je meer vet opslaat. Mannen worden hoofdzakelijk dik rondom het middel, de befaamde bierbuik; vrouwen met name op heupen en bovenbenen. Alcoholhoudende dranken geven vaak wel een vol gevoel, maar zijn natuurlijk niet nodig voor een gezonde voeding. Ze leveren veel calorieën en nauwelijks belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen.

8. Alcohol en seks, gaat dat wel samen?

Alcohol neemt remmingen weg, wat een vrijpartij soms ten goede kan komen. De kans op een risicovol avontuur neemt echter ook toe: spijt, maar ook een ongewenste zwangerschap of een seksueel overdraagbare aandoening kunnen het gevolg zijn. Overmatig alcoholgebruik vermindert de seksuele prestaties van de man: een erectie of zaadlozing kan uitblijven. Zowel bij mannen als vrouwen kan overmatig drankgebruik de vruchtbaarheid verminderen.

Dit artikel is een samenvatting van:
https://minderdrinken.nl/over-alcohol
https://www.alcoholhulp.be/probleemgebruik-risicos