Inspirerende coaching naar persoonlijk succes

Overgewicht is een wereldwijd probleem maar van waar komt het en wat zijn de oorzaken? Een zekere Ravussin ontdekte dat extreem diëten effect heeft op de stofwisseling van een mens. Met andere woorden: iemand die 110 kilo woog, maar nu nog 90 kilo weegt, kan veel minder eten dan iemand die altijd 90 kilo gewogen heeft. Het is alsof mensen die gewicht verliezen bijna gedoemd zijn om weer aan te komen.
We kunnen 7 types eters onderscheiden.

7 types eters:

 1. De liefhebber

  Dit type eet omdat ze luisteren naar een stemmetje in hun hoofd dat het lastig vindt om nee te zeggen tegen zoete, zoute en vette voedingsmiddelen.

  Het doel is om weerstand te bieden aan de verleiding van een specifiek product of merk. Hieronder geef ik verschillende tips om aan dit probleem te werken:
 • Een manier vinden zodat je ermee om kan gaan. Dat kan een groepsexcursie naar een bakkerij zijn. De eerste keer, lopen de deelnemers er alleen voorbij. De tweede keer blijven ze een paar minuten hangen voor het raam. Het doel is om voldoende weerstand op te bouwen tegen het uitzicht en de geur, zodat ook een liefhebber gewoon een brood voor zijn gezin kan kopen zonder dat hij met gebak naar buiten komt.
 • Haal diep adem. Verplaats je aandacht van het eten naar zoiets neutraals als je ademhaling.
 • Denk positief. Denk aan je volgende doktersbezoek of hoe trots je zal zijn als je straks op de weegschaal staat.
 • Ga je naar een grote barbecue met vrienden of naar een familiediner waar je moeder verwacht dat je je als vanouds vol gaat stoppen met haar lekkernijen, probeer daar dan vast op voorbereid te zijn. Wat worden de moeilijkste momenten, wat moet je zeker laten staan?


  2. De emo-eter

  Sommige mensen kunnen heel goed omgaan met hun gevoelens tot als er iets vervelend gebeurt en dan gaan ze opeens helemaal los. Dit kan overmatig eten veroorzaken voor degene dat daar vatbaar voor zijn. Je eet vanwege emotionele factoren die niets met het eten zelf te maken hebben. Voorbeelden zijn: een slechte dag op je werk, ruzie met je partner,…

  Goede raad voor dit type eters zijn:
 • Ken je triggers. Als ze je niet meteen te binnenschieten, schrijf dan bij de volgende vreetbui eens op wat de emotionele oorzaak was. En het liefst zo specifiek mogelijk.
 • Train jezelf om tijd te nemen tussen de trigger en je reactie daarop. ‘Stel, je bent al op weg naar de koelkast,’ zegt Church. ‘Zeg dan tegen jezelf: ‘Kan ik nog tien minuten wachten?’ Aan het wegnemen van de emotionele triggers kun je werken met gesprekstherapie. Voor het voorkomen van de eetbuien zelf gelden dezelfde tips als voor de liefhebber: diep ademhalen.


  3. De overeter

  Dit is de passieve eter. Op kantoor ben jij de man of vrouw met de kom M&M’s op zijn bureau.

  Volgende tip kan hulp bieden:
 • Je moet een ‘actieve’ of ‘bedachtzame’ eter worden, door een schema te maken van alles dat je gaat eten, inclusief de snacks. En daar moet je je aan houden ook. Maak het jezelf ook niet te moeilijk. Als je ijs eet, neem dan één flinke schep en zet de doos daarna terug in de vriezer.


  4. De nachteter


  Het grootste deel van de dag ben je niet geïnteresseerd in eten. Je slaat het ontbijt over en luncht licht. Maar als het avond wordt, begin je. Eerst met een flinke avondmaaltijd en daarna ga je snacken. Dit mateloze avondgedrag lijkt vooral voor te komen bij mensen met stevig overgewicht. Het probleem is groter dan alleen het calorieënoverschot. De mens is geprogrammeerd om ’s nachts te slapen en uit onderzoek is gebleken dat het beter is om eerder op de dag te eten. De avond zou ongeschikter zijn om voeding te verteren omdat dan onze lichaamstemperatuur en stofwisseling daalt.

  Volgend advies kan u helpen:
 • ’s Nachts eten verstoort de insulinegevoeligheid, verhoogt de bloeddruk en vermindert de vetverbranding. ‘We denken dat ’s avonds eten het lichaam in verschillende tijdzones brengt, wat leidt tot verwarrende signalen over het versnellen van je stofwisseling.
 • Eet eerder. Stel een voedingsschema op dat eindigt met een warme maaltijd om 19:00 uur.
 • Vind vervangende activiteiten. Zoek, totdat je gewend bent aan dit nieuwe voedingspatroon, naar manieren om jezelf bezig te houden met dingen die niet gepaard gaan met eten en drinken. Sporten bijvoorbeeld.
 • Ga vroeg naar bed. Hoe later je gaat slapen, hoe meer kans dat je laat nog eet. Maak het jezelf dus makkelijk en ga vroeg naar bed. Vooral in het weekend (sorry!), Want dan is de kans dat je calorieconsumptie over de schreef gaat het grootst.
 • Begin stevig. Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een zwerver.
 • Doe rustig aan. Het kost een volle maag ongeveer 20 minuten om de hersenen te vertellen dat er genoeg gegeten is. Alleen door langzaam te eten geef je dat signaal dus een eerlijke kans.


  5. De zoetekauw

  Je weet hoe schadelijk suiker is voor je stofwisseling, je taille en je algemene gezondheid. En toch ga je ermee door, alsof dat witte poeder je verslaafd heeft gemaakt.

  Volgende tips zijn aan te raden voor dit type eter:
 • Vermijd verborgen suikers. Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten suikers die geen suiker heten. Let wel goed op bij het doornemen van de voedingsetiketten: er staan nogal wat ingrediënten op die verborgen suikerlijst. Glucosestroop bijvoorbeeld, of agave nectar, dextrose, fructose, galactose of glucose.
 • Vermijd suikerrijke dranken. Drankjes met veel suiker komen dubbel zo hard aan. Je lichaam registreert verzadiging bij vloeistof niet zo goed als bij vast voedsel.
 • Train je smaakpapillen. Eet meer onbewerkte voedingsmiddelen. Je vindt ze in de buitenste schil van de supermarkt. In het midden van de supermarkt vind je de bewerkte voeding die je beter kunt vermijden. Je beperkt zo vanzelf het aantal toevoegde suikers dat je binnenkrijgt. Een goede eerste stap: verruil je snacks op kantoor voor rauwe groenten en fruit. Zo kom je als zoetekauw toch aan je trekken.
 • Ga op een koolhydraatarm dieet. Als je arts vertelt dat je bloedsuikerspiegel aan de hoge kant is, kan een koolhydraatarm dieet uitkomst bieden. Laat ‘witgoed’ als suiker, meel en brood liggen en kies voor eiwit.


  6. De terugvaller

  Op gewicht komen is lastig, op gewicht blijven is veel lastiger. Gemiddeld beginnen mensen na 6 maanden afvallen weer aan te komen.

  Advies voor dit type is:
 • Hoewel beweging relatief kleine rol speelt bij afvallen, is het een belangrijke factor bij het onderhouden van je nieuwe, lagere gewicht. Als het binnenkrijgen van 200 extra calorieën het verschil maakt tussen aankomen en op gewicht blijven, dan maakt het wekelijks verbranden van 1000 calorieën in de sportschool de kans dat je het haalt veel groter.
 • Je kan best kiezen voor zowel cardio- als krachttraining in plaats van voor één van de twee. Met duurtraining verbrandt je heel veel van calorieën, maar krachttraining zorgt voor meer spieren en dus een hogere energiebehoefte. De combinatie haalt meer suiker uit je bloedbaan, omdat je het verbruikt of omdat je lichaam het voor na je work-out opslaat in je spieren.
 • Houd een voedingsdagboek bij. Bewegen is slechts een deel van de oplossing. Het kan helpen om een eetdagboek bij te houden (het liefst met zoveel mogelijk details, ook over de rest van je dag).


  7. De compensator


  Dit zijn personen dat vinden dat ze na een inspanning telkens een beloning verdienen. Deze beloning kan bijvoorbeeld eten zijn.

  Goede raad voor dit type is:
 • Overschat je verbranding niet. In rust verbrandt je lichaam ongeveer één calorie per kilogram lichaamsgewicht per uur, of, preciezer: 91 calorieën voor een man van 100 kilo. Als je in een uur 8 kilometer loopt, verbrand je 686 calorieën extra. Dat klinkt veel, maar 686 calorieën staan ook gelijk aan één behoorlijk stuk cheesecake, dat je nog op kan eten voordat je je van je zweterige loopkleren hebt verlost.
 • Vermijd de training / totale rust cyclus. Een geweldige training kan ook negatieve gewichtseffecten hebben die niets met eten te maken hebben. Als je na een epische training de twee dagen daarna een stuk minder beweegt, is er al geen sprake meer van extra.
 • Zorg voor een goede stofwisseling. Personen met een hoge bloedsuikerspiegel en een verminderde insulinegevoeligheid overcompenseren 3 keer zoveel na een training.
 • Doe het niet voor de beloning. Je bent geen kind, verwacht dan ook geen snoepje voor goed gedrag. Beweeg omdat het goed voor je is, niet om jezelf te belonen.

Dit artikel is een samenvatting van:
https://www.runnersworld.com/nl/gezondheid/a29219025/types-eters-afvallen-overgewicht/?fbclid=IwAR1l8_K_rHWo5blywrJvxc18agE0XBVz2uUVtVBd0hwsGg_S5dqAXDsAzcE