Inspirerende coaching naar persoonlijk succes

Met de koude wintermaanden voor de deur blijf je misschien liever binnen dan dat je je hardloopschoenen aantrekt en een rondje gaat hardlopen. De verleidingen om de routine in je trainingen los te laten is in deze periode van kou en korte dagen vaak wat groter. Maar kan het zijn dat juist doorzetten in deze tijd van het jaar je zou helpen om meer calorieën en vet te verbranden vanwege de kou?

Technisch gezien is het antwoord hierop ja, maar dit effect maakt waarschijnlijk geen daadwerkelijk verschil.

‘Het klopt dat je iets meer calorieën verbrandt in koud weer. Dit komt omdat je stofwisselingssnelheid toeneemt om je lichaam warm te houden, en dat stukje extra werk voor je lichaam betekent dat je meer energie verbruikt,’ laat personal trainer en trainingsfysioloog Glen Haley weten. ‘Maar in de context van training is het niet genoeg om dit verschil ook echt mee te laten tellen. Het is toch echt de inspanning die het verschil maakt. Niet het koude weer.’

  1. En hoe zit het met vet – verbrand je er meer van met trainen in de kou?

In ons lichaam bestaan verschillende types vetweefsel. Het ‘witte’ vetweefsel is het type vet dat zorgt voor de opslag van vet in de cellen, en met name de vetopslag rond de organen in de buik zorgt voor een verhoogd risico op ziektes die gerelateerd zijn aan overgewicht. Dit type vet reageert wel meteen op koudere temperaturen, maar de effecten kunnen wel geremd worden door obesitas en ontstekingen.

Dan bestaat er ook nog bruin vetweefsel, een type vet dat zich vooral terug te vinden is rondom je nek en vooral aanwezig is bij baby’s omdat baby’s zich nog niet voldoende warm kunnen houden. Dit type vet, wat dus ook bij volwassenen aanwezig is, wordt bij koudere temperaturen geactiveerd. Maar of dit ook echt zorgt voor een groter verlies aan vet is nog steeds onduidelijk.

Het is dus duidelijk dat er wel iets gebeurt als het gaat om verbranding bij koude temperaturen, maar het effect is klein. Koud weer gaat niet het verschil maken bij het verbranden van vet.

2. Is het slecht voor je om in de kou te trainen?

Dat je in de zomer liever buiten traint dan in de winter is heel begrijpelijk. Je bent vast niet de enige die liever voor de warmer weer kiest dan voor wolkjes blazen in de ijzige lucht. Wat wel een reden kan zijn om te blijven sporten in de winter is het op peil houden van je vitamine D-niveau. Je kunt veel vitamine D uit voedingsmiddelen halen, met name dierlijke producten als vis, vlees en ei, bevatten vitamine D, maar ook aan het laagje margarine of halvarine dat jij op je boterham smeert is dit vaak toegevoegd. Het grootste gedeelte van vitamine D krijg je door zonlicht, omdat je huid deze vitamine onder invloed van zonlicht vormt. Door dus ook in de winter te blijven trainen kun je zorgen dat je voldoende van deze vitamine in je lijf hebt zitten, ondanks dat er minder momenten zijn dat we even in de zon gaan zitten. Nog een kleine tip: zorg dat de zonlicht ook op je huid valt, door bijvoorbeeld je mouwen iets op te trekken.

Wel kan buiten trainen de kans op blessures vergroten. Gladde, bevroren delen onderweg kunnen er namelijk voor zorgen dat je valt. Ook als het niet koud genoeg is om een effect te hebben op de weg, betekent dat niet dat de koude temperaturen geen effect hebben op je spieren. Doe daarom altijd een warming-up om te voorkomen dat je een spier verrekt.

3. Welke kleding kun je het beste dragen bij trainen in de kou?

Door je goed te kleden op de kou kun je jouw outdoor training net wat comfortabeler maken. Maar wat is nou de beste manier om jezelf warm te houden, en tegelijkertijd goed geventileerd te blijven tijdens een training? Van alle opties is volgens de Engelse Nationale Gezondheidsdienst NHS de oude laagjes-methode nog steeds de beste. Dit helpt je om in het begin van de training warm te blijven, maar ook de rest van de training blijft comfortabel wanneer je een laag uit kunt trekken.

4. Hoe kun je het beste herstellen na een winterse buitentraining?

Nadat je de kou getrotseerd hebt heeft je lichaam wel wat extra aandacht verdiend. Om goed te herstellen na een training in de kou is het een goed idee om te stretchen. Op deze manier voorkom je stramme spieren en later ook spierpijn.

Nu je weet wat de voor- en nadelen zijn van trainen met koude temperaturen weet je hopelijk wat je te doen staat als je ‘s ochtends uit bed stapt en naar buiten kijkt.