Inspirerende coaching naar persoonlijk succes

Wie bij het aannemen van zijn werknemers enkel aandacht heeft voor de diploma’s van de kandidaten kan weleens bedrogen uitkomen. Voor wie een succesvol bedrijf wil, heeft men bevlogen en zelf-effectieve medewerkers nodig.

Als bedrijfsleider zal je de vraag wel kennen ‘heb ik wel de juiste kandidaat aangenomen?’. Het enige waar je op kunt afgaan is de sollicitatie echter blijft dit een momentopname. Vaak wordt het belang van diploma’s overschat, toch zegt dit niets over de duurzame prestaties. Wil je duurzame presterende medewerkers die jouw bedrijf mee kunnen begeleiden naar een succesverhaal? Dan dien je te selecteren op eigenschappen als zelf-effectiviteit, aanpassingsvermogen, een match met de gestelde mentale taakeisen en bevlogenheid.

 

In de sportwereld

Een voorbeeld zou men kunnen nemen uit de sportwereld. De grootste sportprestaties komen voort uit het continu gebruik maken van statistieken om zaken als intrinsieke motivatie en vitaliteit te meten. Sportteams slagen er zo in om topprestaties te leveren.

 

           Duurzame top presteerders

Wil je een winnend team? Dan moet dus als eerste het huidige sollicitatiegesprek overboord. Je zou dan nieuwe medewerkers (net zoals in de sport) moeten aanwerven en selecteren op basis van de vijf succescriteria.

 

De 5 kenmerken:

 

1. Zelf- effectiviteit

Toppresteerders hebben inzicht en vertrouwen in hun vaardigheden, dit stelt ze in staat om gestelde taken af te ronden.

 

2. Aanpassingsvermogen

In het bezit zijn van een hoog adaptief vermogen is een kenmerk van goede presteerders. Net zoals het in staat zijn om de uitdagingen en kansen van morgen op te nemen.

 

3. Vitaliteit

Een duurzaam presterende medewerker is vitaal en zich bewust van de mentale taakeisen die worden gesteld.

 

4. Intrinsieke motivatie

Ze zijn intrinsiek gemotiveerd en werken met veel toewijding.

 

5. Organisatiefit

Ze hebben talent, echter zijn het juiste karakter en een goede fit met de organisatie vele malen belangrijker dan diploma’s of ervaring.

 

Momentopnames

Aanpassingsvermogen staat op nummer 2. Toch blijkt uit een onderzoek dat de gemiddelde manager deze eigenschap pas op een 12de plek zou zetten.

Jezelf continu opnieuw uitvinden is nog een laatste belangrijk punt. Het steeds opnieuw naar een nieuwe piek willen werken. Jezelf afvragen hoe je terug succesvol kan worden aan de hand van je kwaliteiten.

Herken jij deze aspecten in jezelf? Dan zou jij wel eens de duurzaamste werknemer binnen jouw organisatie kunnen zijn!

 

Wil je hierin gecoacht worden door 1 van onze coaches? Laat me een seintje!

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van Lotte Elbrink op www.nt.nl en een onderzoek van Bas Kodden.