Inspirerende coaching naar persoonlijk succes

De ziekte van Haglund doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen. De kans dat je ze als loper herkent, is nochtans niet onbestaande. Kinesitherapeut David Bombeke legt uit.

  1. Wat is precies die ziekte van Haglund?
    DAVID BOMBEKE: “Het is een afwijking aan het hielbeen, namelijk extra botaanwas ter hoogte van het achterste stuk. Het is het gevolg van frequente druk op het hielbeen. Bijvoorbeeld door te strakke schoenen. Dat kunnen loopschoenen zijn, maar ook fietsschoenen. Uiteraard zijn bepaalde personen van nature meer vatbaar om de ziekte van Haglund op te lopen door de natuurlijke vorm van het hielbeen.

2. Hoe stel je de diagnose?
“Je kan de ziekte van Haglund vaststellen door de hiel met de handen te onderzoeken. Het kan zelfs visueel. Het hielbeen komt heel prominent voor. Als er twijfel is, kan een RX-scan uitsluitsel geven. Haglund op zich is niet pijnlijk, maar het leidt vaak tot irritatie en ontsteking van de weke delen rond het hielbeen. Meer bepaald bursitis (ontsteking van de slijmbeurs, red.) of een achillespees-tendinopathie (chronische overbelasting, red.).”

3. Wat kan je eraan doen?
“De behandeling is toegespitst op pijndemping en het wegnemen van de druk ter hoogte van het hielbeen. Daarom raad ik atleten aan om zo veel mogelijk open schoenen te dragen in rust. Wie wil lopen, moet schoenen dragen die niet te strak zitten achteraan. De zoektocht naar een goede schoen gebeurt het best in samenspraak met een podoloog. Inlegzooltjes kunnen het looppatroon aanpassen en zo de druk verlichten. Nog een andere tip is kousen dragen met een antislipzool, zodanig dat er geen irritatie ontstaat ter hoogte van de hiel.”

4. Allemaal handige tips. En verder?
“Daarnaast kan je deze blessure behandelen met ultrasone therapie en elektrotherapie. Ook het stretchen van de kuitspier is belangrijk. Net als de excentrische training van de kuitspier (hierbij wordt de spier op gecontroleerde wijze verlengd, red.). Als deze conservatieve therapie faalt of onvoldoende is, dan is een operatie een alternatief. Tijdens zo’n ingreep wordt het overtollige bot weggenomen. Daarna is een rustperiode van zo’n acht weken aangewezen.”

5. Conclusie?
“Voor de ziekte van Haglund geldt hetzelfde als bij alle blessures: preventie is het belangrijkste. En dat doe je in dit geval met goed schoeisel, goede kousen en stretchen.”

Dit artikel is een samenvatting van:
https://www.sport.be/running/nl/nieuws/article.html?Article_ID=838121&fbclid=IwAR34S1JNM70ctzqe6tHILYwBJhq3eAL9MJg0FEC-AblWGZVoXWnosT3hxlE