Inspirerende coaching naar persoonlijk succes


Of je nou een fanatieke krachtsporter bent of niet: steeds meer mensen zijn bezig met hun eiwitinname. Per kilo lichaamsgewicht heb je gemiddeld 0,8 gram eiwit nodig. We zijn ons beter bewust waarom proteïne belangrijk zijn voor ons lichaam, en houden er daarom rekening mee bij het samenstellen van onze voeding. Toch kan het gebeuren dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt, ook al let je op je inname. Houd daarom de volgende 5 symptomen in de gaten.

 1. Je hebt trek in zoetigheid

  Een van de eerste signalen: je voelt je niet verzadigd en krijgt trek in snoep en chocolade. Hoe komt dat je net trek krijgt in deze slechte zaken? Dat komt doordat een functie van eiwitten het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel is. Als de bloedsuikerspiegel gaat fluctueren zorgt dat voor een instant verlangen naar zoet. Zorg daarom voor een goed ontbijt, en verspreid je eiwitinname wat meer over de dag.

 2. Je hoofd voelt wazig

  Een stabiel bloedsuikerspiegel is essentieel om geconcentreerd bezig te kunnen blijven. Eiwitten zorgen ervoor dat de koolhydraten uit je maaltijd gelijkmatiger worden opgenomen, wat ook weer helpt met je bloedsuikerspiegel.

 3. Gebroken nagels

  Vingernagels breken snel. Eiwitten zijn de bouwstenen van je cellen, ook die van je nagels. Als deze sterk zijn, zijn ze beter bestand tegen alle invloeden van buitenaf.

 4. Je voelt je zwak

  Eiwitten heb je nodig om spieren te kunnen kweken. Als je te weinig binnen krijgt ‘vreet’ dat spieren en zul je je zwakker voelen, zeker tijdens het sporten. Een tekort aan eiwitten leidt op korte termijn tot spierafbraak.

 5. Wonden helen minder snel

  Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Met een tekort aan eiwitten zal nieuw weefsel bij wondjes minder goed worden opgebouwd.

 6. Verhoogd risico op ernstige infecties

  Een eiwittekort kan ook de weerstand aantasten. Een verzwakte weerstand kan het risico op ernstige infecties verhogen. Zelfs een gering tekort aan eiwitten kan het immuunsysteem verzwakken.

Dit artikel is een samenvatting van:

https://www.runnersworld.com/nl/voeding/a28894892/signalen-te-weinig-eiwitten-eten/?fbclid=IwAR2PvxYyEJbgQlrH79HJSCdXVL53FaMuVMtTbeq2Sl__cdUbW2fgGTs_8aE